Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Μανιτάρια το γένος Boletus





Το γένος Boletus

Σε αυτό το γένος ανήκουν εξαιρετικά νόστιμα, τα πιο περιζήτητα και τα πιο γνωστά μανιτάρια.

Στους βωλίτες δεν υπάρχουν θανατηφόρα είδη, μονό λίγα τοξικά που προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Τα είδη αυτά έχουν κοκκινωπούς πόρους και όταν κοπούν γαλαζώνουν έντονα, αυτά είναι που πρέπει να αποφεύγουμε.

Οι περισσότεροι βωλίτες είναι εκτομυκορριζικών μύκητες. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζουν συμβιωτικές σχέσεις με τα συστήματα ριζών ορισμένων ειδών δένδρων ή και με θάμνους (συνήθως με ένα ή περισσότερα γενών).

Σε αυτό το είδος της συμβιωτικής σχέσης οι μύκητες βοηθούν το δέντρο για να λάβει τη ζωτικής σημασίας ορυκτά από το έδαφος, και σε αντάλλαγμα το ριζικό σύστημα του δέντρου παρέχει ενέργεια-πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης, με το μυκήλιο των μυκήτων. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μυκοριζικούς εταίρους τους, οι βωλίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα δέντρα.

Συνεπώς, δεν τους συναντάμε σε ανοικτά λιβάδια, αν και οι ρίζες των δέντρων επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον κορμό του δέντρου βωλίτες.



Χαρακτηριστικά.

Το μέγεθος του καπέλου των βωλιτών είναι σχετικά μεγάλο έως πολύ μεγάλο, φτάνει συνήθως τα 25 εκατοστά. Το σχήμα του είναι αρχικά σφαιρικό, έπειτα γίνεται ημισφαιρικό και καταλήγει σε σχεδόν επίπεδο.

Η επιδερμίδα του καπέλου είναι από υγρή, λίγο λιπαρή έως αρκετά στεγνή, βελούδινη ή χνουδωτή η σάρκα είναι πολύ παχιά και το χρώμα της ποικίλει και είναι σημαντικό χαρακτηριστικό αναγνώρισης.

Συλλογή.

Τα είδη που συλλέγουμε με σιγουριά έχουν στην νεαρή ηλικία άσπρους πόρους οι οποίοι μεταχρωματίζονται με την ωρίμανση σε κίτρινο-λαδί, επίσης αν κοπούν δεν μεταχρωματίζονται.

Προσέχουμε να μην είναι σκουληκοφαγωμένα, αρχίζοντας από το κάτω μέρος του ποδιού κόβουμε σιγά σιγά και πετάμε τα σημεία που έχουν μολυνθεί έντονα. Τοποθετούμε το μανιτάρι στο καλάθι με το καπέλο προς τα κάτω, ώστε τα λίγα σκουλήκια που έχουν μείνει να ανέβουν στο πόδι και με ένα μικρό κόψιμο να τα πετάξουμε έχοντας όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια.

Οι Βωλίτες που συλλέγουμε με ασφάλεια είναι ο Boletus edulis, ο Boletus aereus, Boletus reticulatus, ο Boletus pinophilus και ο Boletus impolitus στον οποίο ροδίζει ελαφρώς η σάρκα του.
Boletus edulis



Boletus aereus



Boletus reticulatus



Boletus pinophilus



Boletus impolitus





Αποφεύγουμε όλους του βωλίτες που έχουν κόκκινους πόρους και μετά από κοπεί η σάρκα τους μεταχρωματίζετε σε γαλάζιο ή σκούρο γαλάζιο-μαύρο χρώμα. Οι τοξικοί αυτοί είναι ο Boletus calopus, ο Boletus erythropus, ο Boletus rhodoxanthus και ο Boletus satanas.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον Tylopilus feleus ο οποίος είναι ύποπτος για τοξικότητα και να μην είναι πικρίζει πολύ και δεν τρώγεται. Αναγνωρίζεται από τους ρόδινους έντονα γωνιακούς πόρους του και από τη πικρή γεύση του.
Boletus calopus



Boletus erythropus



B. rhodoxanthus



Boletus satanas



Tylopilus feleus





Μπορούμε λοιπόν μετά από προσεκτική παρατήρηση να μαζέψουμε μεγάλες ποσότητες νοστιμότατων μανιταριών για άμεση κατανάλωση ή για μελλοντική αποξηραίνοντας τα.

Μαγείρεμα.

Οι Βωλίτες ταιριάζουν με όλα τα φαγητά λόγω της ιδιαίτερης γεύση τους, τρώγεται όλο το μανιτάρι. Συνοδεύει κρέατα και ψάρια, σούπες, ομελέτες, ψητά με πατάτες και σκόρδο, στα καρβουνά με βούτυρο και αλάτι. Επίσης τρώγονται ωμά σε σαλάτες και σε γλυκά όπως καραμελοποιημενοι Βωλίτες.

Συντήρηση.

Η ξήρανση επιδρά θετικά στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά κάνοντας καλύτερα γευστικά τονίζοντας το λεπτό τους άρωμα. Η ξήρανση γίνεται στον ήλιο ή στο φούρνο στους 40ºC σε ρεύμα αέρα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σίτα. Η αποξήρανση τελειώνει όταν το μανιτάρι έχει γίνει εύθραυστο. Πολύ διαδεδομένη είναι και η εμπορία σκόνης που χρησιμοποιείτε σαν ενισχυτικό γεύσης.

Όλοι οι βωλίτες έχουν σημαντικές ποσότητες αντιρρητικής βιταμίνης D.

Ο Boletus aereus εκτός από την σκληρή και τραγανή σάρκα η οποία δεν σκουληκιάζει, θεωρείται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

PHOTO

Ζαρκάδας Ε.

Μπαξές Ν.

Boletus edulis, Βωλίτης ο εδώδιμος, Πορτσίνι, Βασιλικό, Βασιλομανίταρο


Boletus edulis

Περιγραφή

Το Boletus edulis, Βωλίτης ο εδώδιμος, Πορτσίνι, Βασιλικό, Βασιλομανίταρο είναι από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα άγρια μανιτάρια.

Είναι ένα κοινό μανιτάρι, καρποφορεί τέλος καλοκαιριού και φθινόπωρο κατά ομάδες σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων.

Το καπέλο έχει Boletus edulis διάμετρο από 5-25 εκατοστά, ημισφαιρικό και κατά την ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, ελαφρά γλοιώδες σε υγρό περιβάλλον. Έχει χρώμα ανοικτό καφέ, κίτρινο-καφέ, κόκκινο-καφέ με υπόλευκη περίμετρο.

Οι πόροι του λευκοί και στην ωριμότητα γίνονται κίτρινο-λαδί. οι σωλήνες αρχικά λευκοί, τελικά κίτρινο-λαδί.

Το πόδι του βαρελόμορφο λευκό στη βάση, ωχρό-καφετί το υπόλοιπο, με λευκό δίκτυ το οποίο δεν φαίνεται από τη μέση και κάτω.

Η σάρκα του λευκή, με ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση, αν κοπεί δεν μεταχρωματίζεται.

Τα σπόρια του έχουν καφέ-λαδί χρώμα.

ΠΗΓΗ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Boletus_edulis

http://www.first-nature.com


Χαρακτηριστικά

Η σάρκα του δεν μεταχρωματίζεται.

Το λευκό δίκτυ που φτάνει μέχρι τη μέση του ποδιού του.

Οι λευκοί πόροι του.

Η υπόλευκη περίμετρο του καπέλου του.



Προσοχή

Με τα είδη του γένους Boletusπου μεταχρωματίζονται




Γενικά.

Οι περισσότεροι βωλίτες είναι εκτομυκορριζικών μύκητες. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζουν συμβιωτικές σχέσεις με τα συστήματα ριζών ορισμένων ειδών δένδρων ή και με θάμνους (συνήθως με ένα ή περισσότερα γενών).

Σε αυτό το είδος της συμβιωτικής σχέσης οι μύκητες βοηθούν το δέντρο για να λάβει τη ζωτικής σημασίας ορυκτά από το έδαφος, και σε αντάλλαγμα το ριζικό σύστημα του δέντρου παρέχει ενέργεια-πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης, με το μυκήλιο των μυκήτων. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μυκοριζικούς εταίρους τους, οι βωλίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα δέντρα.

Συνεπώς, δεν τους συναντάμε σε ανοικτά λιβάδια, αν και οι ρίζες των δέντρων επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον κορμό του δέντρου βωλίτες.

Μαγείρεμα.

Τα Boletus edulis είναι ένα από τα καλύτερα εδώδιμα άγρια μανιτάρια. Το Boletus edulis ταιριάζει με όλα τα φαγητά λόγω της ιδιαίτερης γεύση του, τρώγεται όλο το μανιτάρι. Συνοδεύει πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό και με ψάρια, σούπες, ριζότο, ομελέτες, ψητά με πατάτες και σκόρδο, στα καρβουνά με βούτυρο και αλάτι και σε τάρτες ή πίτες. Επίσης τρώγοται ωμό σε σαλάτες και σε γλυκά όπως καραμελοποιημένοι Βωλίτες.

Συντήρηση.

Η ξήρανση επιδρά θετικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Boletus edulis κάνοντας το καλύτερο γευστικά τονίζοντας το λεπτό του άρωμα. Η ξήρανση γίνεται στον ήλιο ή στο φούρνο στους 40ºC σε ρεύμα αέρα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σίτα. Η αποξήρανση τελειώνει όταν το μανιτάρι έχει γίνει εύθραυστο. Πολύ διαδεδομένη είναι και η εμπορία σκόνης που χρησιμοποιείτε σαν ενισχυτικό γεύσης.

Όλοι οι βωλίτες έχουν σημαντικές ποσότητες αντιρρητικής βιταμίνης D.



Boletus aereus, Βωλίτης ο Χάλκειος, Πορτσίνι, Καλογεράκι ή βασιλομανίταρο


Boletus aereus

Περιγραφή

Το Boletus aereus, Βωλίτης ο Χάλκειος, Πορτσίνι, Καλογεράκι ή βασιλομανίταρο, είναι εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι και από τα πιο εμπορεύσιμα είδη.

Το Boletus aereus είναι διαδεδομένο είδος στη χώρα μας, καρποφορεί τέλος καλοκαιριού και φθινόπωρο σε δάση πλατύφυλλων κυρίως βελανιδιάς, είναι θερμόφιλο είδος.

Το καπέλο του Boletus aereus έχει διάμετρο από 6-30 εκατοστά, είναι ημισφαιρικό και στην ωριμότητα επίπεδο, έχει χρώμα σκούρο καφέ προς το μαύρο με λαδί στάμπες. Σπανίως το συναντάμε και σε άσπρη απόχρωση.

Έχει λευκούς πόρους που στην ωριμότητα γίνονται κίτρινο-λαδί και λευκούς σωλήνες αρχικά, κίτρινο-λαδί στην ωριμότητα.

Το πόδι του έχει σχήμα βαρελιού, ανοικτό καφέ και είναι καλυμμένο με ένα σκούρο καφέ λεπτό δίκτυ.

Η σάρκα του είναι λευκή και δεν μεταβάλλεται χρωματικά αν κοπεί, μπορεί να ροδίσει ελαφρά, έχει ευχάριστη οσμή και γλυκιά γεύση.

Τα σπόρια του έχουν χρώμα καφέ-λαδί.

ΠΗΓΗ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Boletus_aereus

http://www.first-nature.com


Χαρακτηριστικά

Η σάρκα του δεν μεταχρωματίζεται.

Σκούρο καφέ με λαδί στάμπες καπέλο του.

Το λευκό δύκτι του ποδιού του.



Προσοχή

Με τα είδη του γένους Boletus που μεταχρωματίζονται




Γενικά.

Οι περισσότεροι βωλίτες είναι εκτομυκορριζικών μύκητες. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζουν συμβιωτικές σχέσεις με τα συστήματα ριζών ορισμένων ειδών δένδρων ή και με θάμνους (συνήθως με ένα ή περισσότερα γενών). Σε αυτό το είδος της συμβιωτικής σχέσης οι μύκητες βοηθούν το δέντρο για να λάβει τη ζωτικής σημασίας ορυκτά από το έδαφος, και σε αντάλλαγμα το ριζικό σύστημα του δέντρου παρέχει ενέργεια-πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης, με το μυκήλιο των μυκήτων.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα δέντρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μυκοριζικούς εταίρους τους, οι βωλίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα δέντρα. Συνεπώς, δεν τους συναντάμε σε ανοικτά λιβάδια, αν και οι ρίζες των δέντρων επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον κορμό του δέντρου βωλίτες.

Μαγείρεμα.

Το Boletus aereus ταιριάζει με όλα τα φαγητά λόγω της ιδιαίτερης γεύση του, τρώγεται όλο το μανιτάρι. Συνοδεύει πιάτα με κοτόπουλο, με χοιρινό και με ψάρια, σούπες, ριζότο, ομελέτες, ψητά με πατάτες και σκόρδο, στα καρβουνά με βούτυρο και αλάτι και σε τάρτες ή πίτες. Επίσης τρώγοται ωμό σε σαλάτες και σε γλυκά όπως καραμελοποιημένοι Βωλίτες.

Συντήρηση.

Η ξήρανση επιδρά θετικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Boletus aereus κάνοντας το καλύτερο γευστικά τονίζοντας το λεπτό του άρωμα. Η ξήρανση γίνεται στον ήλιο ή στο φούρνο στους 40ºC σε ρεύμα αέρα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σίτα. Η αποξήρανση τελειώνει όταν το μανιτάρι έχει γίνει εύθραυστο. Πολύ διαδεδομένη είναι και η εμπορία σκόνης που χρησιμοποιείτε σαν ενισχυτικό γεύσης.

Όλοι οι βωλίτες έχουν σημαντικές ποσότητες αντιρρητικής βιταμίνης D.

Ο Boletus aereus εκτός από την σκληρή και τραγανή σάρκα η οποία δεν σκουληκιάζει, θεωρείται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

http://www.agriamanitaria.gr/?gallery=%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-boletus
http://www.agriamanitaria.gr/?gallery=boletus-aereus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου